FOTO:

FOTO:
http://picasaweb.google.it/assomoldave/SOLIDARIETA

La 23 august vor demara lucrările de construcţie a caselor pentru sinistraţi.

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi, în satul Nemţeni, raionul Hînceşti, o şedinţă de lucru în problema lichidării consecinţelor inundaţiilor. În cadrul şedinţei, au fost discutate subiecte ce ţin de plasarea temporară a sinistraţilor, asigurarea lor cu cele necesare, problemele ce există şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse în continuare în acest sens. // Moldpres 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

De ce banii donaţi nu ajung la sinistraţi? (II)


 
Operatorii de telefonie din ţară au încheiat deja campaniile de colectare de fonduri pentru ajutorarea sinistraţilor, dar şi acum banii nu se grăbesc să ajungă la destinaţie. Ei continuă să fie îngheţaţi în contul Trezoreriei de Stat, în loc să fie redirecţionaţi de urgenţă familiilor nevoiaşe.
După 35 de zile de la lansarea campaniei media în sprijinul sinistraţilor şi respectiv 39 de zile de când Guvernul a deschis contul trezorerial unic (460100000000005) şi trei conturi beneficiare, în lei, dolari SUA şi euro, la sinistraţi au ajuns doar 4,6% din banii donaţi.
Compania publică TRM, care a lansat împreună cu Guvernul teleradiomaratonul din 11 iulie 2010 „Eşti cât dăruieşti – ajută sinistraţii” şi a susţinut informaţional campaniile operatorilor Orange, Moldtelecom şi Moldcell, a difuzat deja un comunicat de presă în care se laudă că a acumulat „milioane pentru sinistraţi” şi îşi exprimă „recunoştinţa” sufletelor a mii de cetăţeni de la noi şi de peste hotare sensibilizate de acţiunea dânşilor…
Oare TRM este la fel de recunoscătoare şi Guvernului care, însuşind de la cetăţeni circa 28,8 milioane de lei, a repartizat pentru ajutorarea sinistraţilor doar 1 milion şi 330 de mii de lei? Este, oare, motiv de laudă faptul că toate milioanele adunate se reduc doar la unul singur care ajunge la destinaţie? Categoric NU. Mult mai mult decât numărul banilor ar trebui să ne preocupe utilizarea raţională, corectă şi legală a acestora. Or, ajutoarele cu acest scop şi au fost donate, pentru a fi canalizate nemijlocit în ajutorul locuitorilor din localităţile inundate.
Un alt semn de întrebare ridică modul de utilizare a donaţiilor externe, direcţionate spre alte conturi decât cele declarate de Guvern. Până în prezent, Republica Moldova a primit ajutoare materiale externe de la România, Georgia, Israel, SUA, Austria, Polonia, Germania, Kazahstan, ONU, Comisia Europeană, dar şi de la diasporele moldovenilor de peste hotare. Să efectuăm un simplu calcul matematic al resurselor financiare donate din exterior.
SUA a oferit autorităţilor moldovene un ajutor în valoare de 300 de mii de dolari: 50 mii de dolari în formă bănească şi bunuri în valoare de 250 mii de dolari. Suplimentar, ambasada SUA în parteneriat cu Organizaţia Militară Europeană a mai oferit bunuri în valoare totală de peste 220 mii de dolari.
Şi Guvernul de la Bucureşti a decis să ajute sinistraţii din Moldova – cu materiale de construcţii din suma grantului nerambursabil de 100 de milioane de euro, oferit Republicii Moldova pentru construcţia numărului necesar de locuinţe pentru sinistraţi. Guvernul Român a adoptat 2 hotărâri prin care acordă Moldovei 30 de milioane de lei româneşti/roni (9 milioane 91 de mii de dolari) şi suplimentar 143 de mii de roni (43 mii de dolari).
De asemenea, Comisia Europeană a oferit prin Federaţia internaţională a Crucii Roşii un ajutor de peste 140 de mii de euro (180 mii de dolari). Israelul a oferit un ajutor umanitar estimat la 20 de mii de dolari. 15 mii de euro (19 mii de dolari) a oferit Germania. O asistenţă umanitară în valoare de 100 de mii de euro (128 de mii de dolari) a fost acordată de Polonia.
Aşadar, valoarea estimativă a donaţiilor externe este de cel puţin 10 milioane de dolari, potrivit cifrelor declarate. Cine monitorizează aceşti bani şi care este garanţia că ei vor ajunge la destinaţie, dacă din cei 2,4 milioane de dolari „la vedere” (28,8 milioane de lei de pe conturile deschise de Guvern) doar 112 mii de dolari (4,6%) au ajuns la sinistraţi?
Pentru construirea noilor case destinate celor afectaţi de inundaţii Guvernul a stabilit suma de 400 de milioane de lei (33,67 milioane de dolari). În acelaşi timp, valoarea materialelor de construcţie pentru edificarea acestor case a fost estimată de partea română la circa 9,1 milioane de dolari sau de doar 27% din aşa-zisul „cost” al caselor – bani care deja au fost transmişi ca ajutor umanitar autorităţilor de la Chişinău. În mod firesc, materialele de construcţie reprezintă cel puţin 50% din cota cheltuielilor pentru locuinţă. Prin urmare, un semn mare de întrebare prezintă metodologia de estimare utilizată de guvernul moldovean.
O suspecţie de tentativă de spălare de bani o observăm şi în cazul estimării pagubelor. Guvernul Moldovei a stabilit valoarea pagubelor provocate de inundaţiile din vara aceasta la cifra de 65 milioane de dolari. Comparativ, valoarea pagubelor produse în urma inundaţiilor din 2008 a fost estimată de Guvernul precedent la doar 1 milion de dolari. Ar trebui să înţelegem, prin urmare, că inundaţiile din acest an au fost de cel puţin 65 de ori mai distructive decât cele din 2008. Aceasta în condiţiile în care, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cantitatea de precipitaţii şi viitura din anul 2008 au fost cu mult mai mari decât în acest an (2 norme lunare comparativ cu 100 de milimetri). În 2008 au fost şi revărsări masive ale Nistrului pe întreg cursul său. Anul acesta a fost afectată doar plaja de la Vadul lui Vodă. De asemenea, şi suma acumulată pe conturile deschise de Guvernul precedent a fost de 2,2 ori mai mare (64 milioane de lei) decât suma acumulată în acest an. Să nu uităm şi faptul că 26 milioane din acei bani au dispărut fără urmă.
În 39 de zile de la distribuirea primelor donaţii, sinistraţii au beneficiat doar de 500 de lei pentru cheltuieli curente, deşi o parte din oamenii, care au avut de suferit în urma viiturii, spun că nu au primit nimic din ajutoarele trimise. Ei s-au plâns presei că tot ce îşi doresc acum este să-şi primească locuinţele promise pentru a începe o nouă viaţă. În acelaşi timp, Guvernul încă se pregăteşte de demararea construcţiei primelor case pentru sinistraţi, lucrările fiind preconizate începând cu 23 august curent. De asemenea, premierul Vlad Filat a anunţat abia vineri, 13 august, în cadrul şedinţei Comisiei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor, că sinistraţii urmează să mai beneficieze de 500 de lei pentru cheltuieli curente, cerând factorilor de decizie „să acţioneze operativ ca aceşti bani să ajungă cât mai repede la sinistraţi”. Pe bune, după o pauză de 5 săptămâni de când sinistraţilor le-a revenit nişte bănuţi din donaţii (4,6%), autorităţile într-adevăr „se preocupă” ca eventualii bănuţi să ajungă „cât mai repede” la sinistraţi… S-a văzut clar cât de „operativ” a acţionat Guvernul până în acest moment, când avem îngheţaţi în contul Trezoreriei de Stat circa 95% din donaţii.
Abia la 11 august curent, când conturile pentru donaţii s-au închis deja, s-a trezit şi adormita Procuratură Generală, care a declarat, într-un târziu, că va monitoriza ca donaţiile pentru sinistraţi să ajungă la destinaţie. Procurorii au primit şi sarcina să verifice toate semnalele populaţiei în ce priveşte repartizarea şi utilizarea mijloacelor alocate pentru lichidarea pagubelor.
În atenţia procuraturii, acum 10 zile în spaţiul public a apărut „semnalul” De ce banii donaţi nu ajung la sinistraţi? Cu mare regret, în acest interval de timp nimic nu s-a schimbat. S-au înmulţit doar banii pe conturile Ministerului Finanţelor, în timp ce cota de bani care a revenit sinistraţilor a scăzut, de la 5,4 la 4,6%.
Prezentul „semnal” vine să confirme încă o dată realitatea dură cu care continuă (!) să se confrunte cetăţenii din zonele sinistrate, precum şi să puncteze eventualele tentative ale autorităţilor de spălare de bani. Indicii sunt alarmanţi, însă mai alarmantă este indiferenţa factorilor de decizie şi monitorizare, dar şi a presei faţă de aceşti indicatori. Sinistraţii au nevoie de ajutorul nostru, ei au nevoie de mai mult decât o implicare formală. Toleranţa ZERO pentru escroci!
Autor: Denis Zavorotnâi
Sursa: artificii.wordpress.com

Nessun commento:

Posta un commento