Italia a oferit medicamente sinistraţilor moldoveni.
Guvernul italian a donat medicamente în valoare de 10 mii de euro pentru a fi distribuite în localităţile afectate de inundaţii în lunca Prutului. Ambasadorul Italiei în Republica Moldova susţine că Guvernul său este dispus să construiască şi case pentru sinistraţi. Astăzi, ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, şi ambasadorul italian Stefano De Leo au susţinut, la Chişinău, o conferinţă de presă prilejuită de oferirea ajutorului către Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină de Urgenţă. Cele 864 kg de medicamente sînt suficiente pentru acordarea asistenţei medicale primare neîntrerupte la 10 000 de persoane pe parcursul a 3 luni de zile. // Moldpres ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Situaţia din zona inundaţiilor rămâne a fi complicată.
Specialiştii atenţionează asupra pericolului apariţiei celei de-a cincea viituri pe Prut, provocată de ploile căzute în ultimele zile pe teritoriul ucrainean, informează AGERPRES. Aceştia susţin că vârful actualei viituri va fi sub nivelul celor precedente, iar efectele ei ar putea fi atenuate în lacul de acumulare Costeşti-Stânca.
Pericolul inundaţiilor persistă şi, în aceste condiţii, în zonele vulnerabile, paralel cu lucrările post-calamitate, se desfăşoară activităţi de consolidare a digurilor.
Potrivit Lilianei Puşcaşu, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, pe parcursul ultimelor zile forţele dislocate au efectuat lucrări de fortificare şi consolidare a barierelor de protecţie în satul Ghioltosu, unde a fost întărit digul pe o lungime de 1200 metri. Zilnic, în acţiuni de consolidare şi protejare a zonelor ameninţate de ape sunt antrenaţi peste 300 de poliţişti şi carabinieri. „La moment situaţia este sub control. Pe unele segmente se atestă o scădere a nivelului apei, dar se înregistrează o creştere a nivelului la Cahul. La Văleni avem o creştere cu 2 centimetri şi cu 5 centimetri la Brânza, iar la Giurgiuleşti se atestă o scădere cu 9 centimetri”, spune Liliana Puşcaşu.
Gheorghe Mardare, primarul de Nemţeni, susţine că la lucrările de dezinfectare au fost antrenate trei echipe din România care au curăţat terenurile, au adunat păsările şi animalele înecate.Continuă pregătirile pentru deschiderea şantierelor de construcţie a caselor pentru sinistraţii din Cotul Morii, Sărăteni şi Nemţeni. Mihai Merzâncu, primarul de la Cotul Morii, susţine că deja se lucrează la aşternerea drumului ce va lega noua localitate de traseul naţional Chişinău-Leuşeni. Mihai Merzâncu a precizat pentru TIMPUL că, la 2 august, va fi prezentat caietul de sarcini în baza căruia va fi desfăşurată licitaţia pentru determinarea firmei care se va ocupa de construcţii, după care imediat vor demara lucrările de construcţie a caselor.Astfel pentru locuitorii din Cotul Morii vor fi construite 512 case, pentru cei din Sărăteni - 145, iar pentru sinistraţii din Nemţeni vor fi înălţate 140. La Nemţeni, 16 familii au anunţat autorităţile că preferă să le fie procurate alte case.Bilanţul inundaţiilor din 2010 indică un număr de 1082 de case inundate şi 3117 de persoane evacuate, dintre care 592 sunt copii.
Rapuns de la Fondatia "Copilul" catre Associazia di Promoze Sociala ITALIA-MOLDAVIA.
Stimate Luca, deplasarea organizata la satele sinistrate a avut parte de timp frumos cu soare, dar indata ce am plecat a inceput sa ploua. Este o asezare geografica foarte frumoasa. Apa este intr-atit extinsa, de-ti pare ca pur si simplu ecolo este un lac natural de multi multi ani. Satul Cotul Morii nu mai este, ci multa multa apa unde chiar si cerul este exact ca apa: albastru-inchis, stins, nori adunati deasupra, ceata. Liniste mortala domneste in vale: case parasite, ograzi fara jocuri de copii si pasari domestice, numai bostanii rezistenzi stau ca pietrele surii la soare in apa. Cred ca cele mai multumite sunt gistele, unicele pasari care se mai pot intilni prin sat. Alte animale nu se mai intilnesc, doar cite un localnic si cite un reporter ce-si face meseria. Dupa o discutie cu satenii, am inteles ca nu duc lipsa de ajutoare si multumesc lui Dumnezeu pentru asta. Scoala si gradinita sunt bine. Problemele vor aparea odata cu inceperea noului an scolar, unde fiecare copil va trebui sa fie bine imbracat si sa aiba rechizitele scolare. Acum ei se afla la tabara unde jocul le este prieten, parintii sunt cei care se gindesc cum sa le aranjeze pe toate... si nu numai, ci si statul si multe alte persoane cu inima mare...
Casele pentru sinistratii din satul Cotul Morii, raionul Hancesti, vor fi construite pe un teren de 100 de hectare, situat la 3 kilometri de soseaua Chisinau-Hancesti.
Premierul Vlad Filat a vizitat astazi locul unde urmeaza sa fie deschis santierul de constructie si a facut cunostinta cu proiectele viitorului sat si ale locuintelor-tip.
In prezent se elaboreaza planurile urbanistice generale, iar drumul de acces construit deja va fi artera principala.Proiectele prevad case cu 1, 2, 3 si 4 camere. Premierul a solicitat insa ca pana in toamna fiecare familie sa fie asigurata cu locuinte in care sa fie gata cel putin o odaie, iar la anul lucrarile vor continua.“Ceea ce nu inseamna ca restul camerelor urmeaza sa fie lasate pe seama oamenilor. Vom continua acest proces, inclusiv, daca va fi cazul, si pe perioada rece a anului. Important este ca oamenii sa aiba unde locui atunci cand vine frigul”, a spus prim-ministrul.
Seful Guvernului a mentionat ca aceasta localitate trebuie sa devina una model.Viceministrul Constructiilor, Anatolie Zolotcov, a spus ca “proiectele deja prevad arhitectura, rezistenta, infrastructura, apa, canalizare, legatura telefonica, gazificare, scoala, gradinita de copii, centre comerciale, statie de epurare”.
“La inmanarea cheilor la case, in luna octombrie, trebuie sa ne straduim sa le inmanam si cate un permis de mic trafic, ca bonus”, a spus Vlad Filat.
Premierul a propus, de asemenea, ca in lucrarile de constructie sa fie antrenati localnici si agenti economici din teritoriu.Filat a cerut factorilor de decizie sa calculeze materialele de constructii necesare. Si asta deoarece saptamana viitoare, Guvernul va semna cu Executivul de la Bucuresti un protocol aditional la acordul de ajutor nerambursabil de 100 de milioane de Euro, oferit de Romania, pentru ca o parte din bani sa fie redirectionati pentru materialele de construtii.In a doua jumatate a lunii august vor incepe lucrarile si la casele pentru sinistratii din Nemteni, Obileni si Sarateni. Pentru satenii din Obileni vor fi ridicate 40 de case pe 6 hectare. Fiecare gospodarie va avea suprafata de 12 ari, insa autoritatile iau in calcul pentru viitor si extinderea terenurilor. Pentru sinistratii din Nemteni vor fi construite 200 de case pe 25 de hectare. Exista deja decizia primariei de a atribui cate 9 ari pentru fiecare familie.Oamenii care au ramas fara acoperis deasupra capului in urma inundatiilor pot alege intre a-si procura o locuinta sau a-si construi o casa noua.Premierul a vizitat astazi si digurile din satele Nemteni si Leuseni si a cerut responsabililor sa le consolideze pentru a evita eventuale pericole. La fata locului, Filat a discutat cu militarii implicati in actiunile de prevenire si lichidare a consecintelor inundatiilor, multumindu-le pentru eforturile depuse in aceste saptamani.
Sinistraţilor de pe urma inundaţiilor, care sînt cazaţi provizoriu în centrul raional Hînceşti, le-au fost transmise ajutoare umanitare din partea SUA în valoare totală de 250 mii de dolari. Lotul include paturi pentru copii, saci de dormit, plapume, lenjerie de pat, obiecte de igienă personală.După cum a menţionat reprezentantul Ambasadei americane Marcus Micheli, în curînd va fi livrată tranşa a doua de ajutoare umanitare în valoare de 50 mii de dolari. Primul ministru Vlad Filat, care a asistat la ceremonie, a exprimat gratitudine pentru asistenţa acordată în mod operativ. El a comunicat de asemenea că Guvernul RM s-a adresat experţilor străini, solicitînd suport în elaborarea Strategiei naţionale de management a situaţiilor excepţional. http://www.infoportal.md/presa/133195
Comisia Europeană oferă un ajutor de urgență victimelor inundaţiilor din Moldova în valoare de 140 mii euro.
Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunei Roşii a oferit drept finanţare de urgenţă 140 720 de euro din cadrul Fondului de Urgenţă în caz de Dezastre (DREF), sprijinit de Comisia Europeană, pentru ajutorul victimelor inundațiilor din R. Moldova.
Crucea Roşie din Moldova a reacţionat rapid, ajutând aproximativ 8.000 de oameni din cele mai afectate zece sate cu alimente, truse de igienă, apă, pături şi lenjerie de pat, precum şi prin furnizarea unui ajutor de îndestulare.
Ploile grele şi îndelungate au dus la inundarea a şase regiuni din Moldova, afectând circa 12.000 de oameni. Aproximativ 3.200 de case au fost inundate şi câteva mii de oameni au fost evacuaţi.
Amintim că Fondul de Urgenţă în caz de Dezastre a fost înfiinţat în 1985 şi este susţinut prin contribuţii din partea donatorilor. De fiecare dată când o Societate Naţională a Crucii Roşii sau a Semilunei Roşii are nevoie de sprijin financiar pentru a reacţiona imediat în faţa unui dezastru, aceasta poate solicita fonduri de la DREF ca un împrumut sau un grant. Pentru catastrofele la scară mică, Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunei Roşii (FICRSR) alocă subvenţii din partea Fondului, care poate fi apoi alimentat de către donatori. Acordul de contribuţie dintre FICRSR şi Comisia Europeană permite acesteia din urmă să alimenteze DREF în cazul unor operaţiunii de comun acord care se potrivesc cu mandatul său umanitar, până la o sumă totală de € 1,5 mil.
fonte:Unimedia
Comisia raională extraordinară de sănătate publică s-a întrunit marţi într-o şedinţă în care s-au discutat subiecte de importanţă majoră, cum ar fi agravarea situaţiei epidemiologice cu poliomielită în ţările vecine, situaţia epidemiologică la holeră şi bolile diareice acute şi realizarea campaniei de imunizare împotriva gripei pandemice în raion.
Poliomielita – un risc
pentru Ivanovca şi Nemţeni.
Pe o 100 hectare urmează să fie construite case pentru sinistraţii din satul Cotul Morii.
Factorii de decizie i-au prezentat Premierului proiectul viitorului sat. De asemenea, au fost prezentate proiectele-tip ale caselor cu 1, 2, 3 şi 4 camere.
Premierul Vlad Filat a solicitat o mobilizare totală a forţelor, astfel încît oamenii să fie asiguraţi cu locuinţe pînă la începutul sezonului rece. Prim-ministrul a menţionat că această localitate trebuie să devină una model.
Vlad Filat a menţionat că o parte din lucrările de construcţie ar putea continua şi în anul viitor, dar a precizat că, pînă la începutul sezonului rece, în mod obligatoriu, sinistraţii trebuie să primească casele cu minimum o cameră şi bucătăria amenajate.
Premierul a mai cerut ca, în zilele următoare, să fie prezentat un calcul concret privind numărul de case ce urmează a fi construite şi tipul acestora. De asemenea, Prim-ministrul a solicitat urgentarea deschiderii şantierelor de construcţie a caselor pentru sinistraţii din Obileni, Nemţeni şi Sărăteni, raionul Hînceşti. «Este un examen pe care trebuie să-l susţinem cu toţii şi vă îndemn să vă mobilizaţi pentru a reuşi să facem faţă scopurilor propuse», a declarat Prim-ministrul.
Vlad Filat s-a deplasat astăzi şi la digurile din satele Nemţeni şi Leuşeni. Premierul a cerut responsabililor consolidarea acestora pentru evitarea unor eventuale pericole.
La faţa locului, Vlad Filat a discutat cu militarii implicaţi în acţiunile de prevenire şi lichidare a consecinţelor inundaţiilor, mulţumindu-le pentru eforturile depuse în aceste săptămîni.
Au demarat lucrările de construcție a satului Cotul Morii, care va avea stație de epurare, centru comercial, lac cu plajă și drumuri în stil european.
Foto: UNIMEDIA
locuințe cu o odaie, două, trei și patru, școală, grădiniță, punct medical, centru comercial, stație de epurare, lac cu plajă și drumuri în stil european. Așa arată proiectul care vizează construcția satului Cotul Morii, care a fost făcut public ieri, 22 iulie, de către viceministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Anatolie Zolotcov.
Lucrările de construcție a noii localități au demarat deja, prin stabilirea căilor de acces către zona unde va fi costruit satul, demararea lucrărilor de proiectare, elaborarea caietului de sarcini, identificarea resurselor financiare, materialelor de construcție, forța de muncă.
Premierul Vlad Filat, prezent la eveniment, a specificat că la momentul primirii cheilor de la locuințe, oamenii vor primi drept bonus și permise de mic trafic la frontieră.Prim-ministrul Vlad FILAT a vizitat astăzi sinistraţii care au fost cazaţi temporar în căminele din oraşul Hînceşti
Zolotcov a mai precizat, în cadrul prezentării proiectului că cetățenii vor avea apă, canalizare, telefonizare și gazificare.
Potrivit autorităților, sinistrații vor avea opțiunea de a alege, fie primesc o casă nouă, fie le sunt achitate despăgubirile și își procură casă acolo unde doresc.
Menționăm că 1105 case din localitățile Cotul Morii, Nemțeni, Obileni și Sărăteni au fost deteriorate în urma revărsării râului Prut.
Sa invitam rudele, prietenii si cunoscutii nostri din Moldova sa mearga la acest eveniment!
Vor primi doua satisfactii: la nivel personal - intilinrea pe viu cu 20 de artisti si la nivel social_economic incasarile vor fi virate la conturi speciale pentru constructia caselor sinistratilor de pe utma inundatiilor.
Concertul de binefacere „Ajută aproapele” întru susţinerea sinistraţilor de pe urma inundaţiilor va avea loc la 21 iulie la Chişinău, a comunicat unul din iniţiatorii proiectului, interpretul Ion Suruceanu la conferinţa de presă, care a avut loc azi. Potrivit spuselor vestitului interpret moldovean – Ion Suruceanu, la concert vor participa astfel de cîntăreţi, cum sînt trupa „Catharsis”, Nelly Ciobanu, Adriana Ochişanu, Ion Paladi, instrumentistul Cornel Botgros, compozitorul Anatol Mîrzencu – în total circa 20 de artişti.
Costul celor mai ieftine bilete va fi 100 de lei, în total spre vînzare vor fi circa 5 mii de bilete, încasările vor fi virate la conturi speciale pentru construcţia caselor sinistraţilor de pe urma inundaţiilor, transmite agenţia Novosti-Moldova.
“sa ajutam sinistratii din Republica Moldova - ei au nevoie de noi"
Intreaga tara se mobilita ca sa ajute persoanele convocate in acest disastru. La Roma asociatia noastra sa implicat sa adune colete de orice gen: igiena, detergenti, haine, plapume, orice ar fi util sinistratilor ramasi numai cu viata. Va adresati la noi daca aveti colete mari.
Simbata seara si duminica ne aflam la Tor di Vale linga ruta 066. Telefonati din timp:
Acum ca niciodata oamenii au nevoie de noi si putem demonstra ca ne pasa! Implicarea Dumneavoastra este inalt apreciata!
Cara Tatiana,
ti informo che ho ricevuto ieri dal Forum di MoldWeb,
un contributo di 2000 euro in favore degli alluvionati in Moldova!
Un bel gesto di fiducia verso di noi oltra che di amore per la "nostra" terra! Giovedi credo che faremo il primo trasporto per Nemteni ma ti daro' conferma appena arriveranno i pacchi spediti dall'Italia.
În VENETO ajutoare pentru sinistraţi colectează Asociaţia "AMICI". Un ajutor enorm il oferă proprietarii de microbuse şi autocare directe spre Moldova ce vor transporta coletele GRATIS.
Contactaţine!!! asociatia.amici@libero.it www.moldinit.com
tel.3881941110
NU FIŢI INDIFERENŢI--CEIA CE AI ÎN PLUS TU - PENTRU CEI DE ACASA ACUM ESTE TOTUL!!!
751.768 de lei, 20 de dolari şi 2.855 de euro
au fost adunaţi la telemaratonul organizat duminică, 11 iulie, de Compania „Teleradio Moldova” (TRM) pentru susţinerea sinistraţilor. „Banii vor fi depuşi pe contul Ministerului Finanţelor, urmând ca de gestionarea acestora să se ocupe instituţiile statului”, a declarat preşedintele IPNA „Teleradio Moldova”, Constantin Marin.
Premierul Vlad Filat a vizitat, marţi, tabăra de odihnă pentru copii „Codreanca” din raionul Hânceşti, unde sunt plasaţi copiii din localităţile afectate de inundaţii. Aici sunt plasaţi 117 copii din familiile ce au avut de suferit în urma inundaţiilor. Filat, după cum precizează serviciul de presă al Guvernului, a inspectat dormitoarele, bucătăria şi s-a familiarizat cu condiţiile de menţinere a igienei personale a copiilor, dar şi cu posibilităţile de agrement.
Prim-ministrul i-a rugat pe copii să asculte de educatori şi să manifeste grijă unul faţă de altul.
Premierul le-a adus copiilor în dar îngheţată, sucuri, alte produse alimentare şi jucării. De asemenea, Filat le-a oferit posibilitatea de a privi un spectacol prezentat de actorii Teatrului „Licurici”.
Premierul le-a spus jurnaliştilor că a efectuat această vizită pentru a se asigura că copiii din zonele afectate de inundaţii se simt bine şi au la dispoziţie tot necesarul.
180 kg de produse alimentare şi peste 2 tone de îmbrăcăminte, pentru sinistraţi.
Circa 180 kg de produse alimentare şi peste 2 tone de îmbrăcăminte, încălţăminte, detergenţi, articole de igienă au fost adunate în ultimele 3 zile, în urma telemaratonului desfăşurat de IPNA "Teleradio-Moldova", pentru a fi donate sinistraţilor.
Totodată, a fost constituit un punct de colectare a ajutoarelor, unde angajaţii secţiei ajutoare umanitare din cadrul ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei primesc donaţiile oferite de agenţii economici şi cetăţeni. Acestea pot fi aduse pe teritoriul Combinatului “Liman” din strada Uzinelor, nr.6 a capitalei, în orele de lucru.
Telefoanele de contact sunt Tel.Mob. (Orange): 069129190, 069294564, Tel.Fix (Chişinau): 0(22)47-11-13 begin_of_the_skype_highlighting 0(22)47-11-13end_of_the_skype_highlighting.
Mai jos puteţi vedea localităţile afectate de inundaţii în perioada 30.06 - 11.07
14:09 14.07.2010Concertul de binefacere „Ajută aproapele” întru susţinerea sinistraţilor de pe urma inundaţiilor va avea loc la 21 iulie la Chişinău, a comunicat unul din iniţiatorii proiectului, interpretul Ion Suruceanu la conferinţa de presă, care a avut loc azi. Potrivit spuselor vestitului interpret moldovean, la concert vor participa astfel de cîntăreţi, cum sînt trupa „Catharsis”, Nelly Ciobanu, Adriana Ochişanu, Ion Paladi, instrumentistul Cornel Botgros, compozitorul Anatol Mîrzencu – în total circa 20 de artişti. Costul celor mai ieftine bilete va fi 100 de lei, în total spre vînzare vor fi circa 5 mii de bilete, încasările vor fi virate la conturi speciale pentru construcţia caselor sinistraţilor de pe urma inundaţiilor, transmite agenţia Novosti-Moldova. -------------------------------------------------------------------------------------------------------
Înlesniri pentru agenţii economici care vor da o mână de ajutor sinistraţilor
Agentii economici care vor intinde o mana de ajutor sinistratilor vor avea parte de mai multe inlesniri. Cabinetul de ministri, intrunit astazi in sedinta in satul Nemteni, a decis ca acestia vor fi scutiti de plata TVA pentru marfurile, lucrarile si serviciile acordate in acest sens. In acelasi timp, agentii economici nu vor achita nici accizele pentru carburanţii utilizaţi pentru lichidarea consecinţelor indundaţiilor.
Totodata, executivul urmeaza sa creeze o comisie pentru lichidarea consecintelor si sa aloce 175 de mii de lei Consiliului raional Hancesti pentru ajutorarea sinistratilor.
Potrivit Serviciului Situatii Exceptionale, in satul Nemteni sunt deteriorate 214 case, la Cotul Morii circa 500, la Sarateni – 20 de case, iar la Obeleni – 10. Potrivit Guvernului, fiecare casa va avea 3 odai, suprafata totala fiind de 90 de metri patrati. Costul unei case va fi de 380 mii de lei.
400 milioane de lei. Atat este nevoie pentru constructia locuintelor pentru sinistratii din raionul Hancesti. Premierul Vlad Filat insa da asigurari ca situatia este sub control si ca toti cei care au avut de suferit de pe urma inundatiilor vor primi ajutorul necesar. In acelasi timp, premierul spune ca a avut mai multe intilniri cu donatorii si ca cetatenii vor avea sprijinul necesar.
Premierul a prezentat trei variante de solutionare a problemei locuintelor: recompensa in valoarea imobilului distrus, procurarea unei alte case sau constructia unei case noi. Ministerul Constructiilor sustine insa ca in termen de 10-15 zile va putea incepe constructia caselor. Pentru aceasta au fost identificate terenuri, de aceasta data in locuri unde apele raului Prut nu vor ajunge. Acum este efectuata expertiza geodezica si cea geologica. Vlad Filat a cerut ca cel tarziu pana în luna noiembrie, oamenii sa treaca in noile locuinte, precizand ca obiectivul de baza este ca persoanelor ramase fara case sa li se asigure pentru inceput macar o odaie, dormitorul si bucataria in stare finisata. Serviciul protectiei Civile si Situatii Exceptionale sustine ca pe parcursul ultimelor 24 de ore s-a atestat o descrestere a nivelului apei pe raul Prut pe segmentele Lipcani, Sirauti a raionului Briceni. In lacul de acumulare Costesti-Stanca nivelul apei este in scadere, iar debitul de deversare constituie 750 m3/s. Pe segmentele de masurare a raioanelor Glodeni, Falesti, Ungheni, Hancesti, Leova se inregistreaza o mentinere a nivelului apei, iar in raioanele Cantemir, Cahul o crestere a nivelului apei. Totodata, pe parcursul zilei de astazi continua lucrarile de fortificare a digurilor de protectie in zonele de risc si evacuarea populatiei si a bunurilor materiale a acestora din satele Obileni si Sarateni, raionului Hincesti.
Situaţia la zi: 2300 de persoane sinistrate; Prutul se umflă în raioanele Cahul şi Cantemir.
În zona lovită cel mai mult de inundaţii din raionul Hânceşti, potrivit datelor oficiale, sunt înregistraţi 2300 de sinistraţi.
Despre aceasta a comunicat, aseară, al Nemţeni, ministrul de Stat, Victor Bodiu, în cadrul şedinţei Centrului de comandă al grupului de lucru pentru prevenirea şi lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale.
Potrivit lui Bodiu, au beneficiat de ajutor din partea statului 2013 sinistraţi. Restul nu au solicitat ajutor.
Bodiu a mai spus, citat de Serviciul de presă al Guvernului, că a fost centralizat procesul de asigurare cu hrană, ceea ce permite alimentarea simultană a circa 2000 de persoane. Au fost create condiţii pentru respectarea igienei personale. Ministrul de Stat a mai spus că au fost întreprinse circa 350 de curse pentru evacuarea bunurilor din casele inundate, acţiuni ce vor continua şi pe parcursul zilelor următoare. În zona satelor Obileni şi Nemţeni au fost efectuate lucrări de fortificare a digului. Premierul Vlad Filat a anunţat că toate persoanele sinistrate au primit câte 500 de lei, bani pentru necesităţi curente, iar în cazul în care acesta va fi insuficient Guvernul va aloca mijloace suplimentare. Potrivit şefului Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, Mihai Harabagiu, au fost continuate lucrările de consolidare a digului din zona Sărăteni-Obileni, unde este antrenat un efectiv de 2 500 de persoane.
Pe parcursul ultimelor 24 de ore s-a atestat o descreştere a nivelului apei în râul Prut pe segmentele Lipcani, Şirăuţi a raionului Briceni cu 0,88 şi, respectiv, 0,22 metri nivelul apei fiind de 1,80 metri şi 2,84 metri.
Pe segmentele de măsurare a raioanelor Glodeni, Făleşti, Ungheni, Hânceşti, Leova se înregistrează o menţinere a nivelului apei, iar în raioanele Cantemir, Cahul o creştere a nivelului apei cu 0,02m-0,06m.
După cum au anunţat autorităţile, pe parcursul zilei de marţi vor continua lucrări de fortificare a digurilor de protecţie în zonele de risc şi evacuarea populaţiei şi a bunurilor materiale a acestora din satele Obileni şi Sărăteni din raionul Hânceşti. La momentul de faţă, deja sunt antrenaţi peste 119 colaboratori ai serviciului cu zece unităţi de tehnică. În satul Nemţeni pentru evacuarea bunurilor materiale lucrează 80 de salvatori cu cinci unităţi de tehnică. Autor: După DECA-press
Premierul Vlad Filat va solicita Guvernului de la Bucuresti ca prima transa din ajutorul nerambursabil oferit de tara vecina sa fie redirectionat pentru ajutorarea sinistratilor din Republica Moldova.
"Vom adresa aceasta solicitare probabil saptamina viitoare, in urma reevaluarii necesitatilor si Guvernul de la Bucuresti urmeaza sa ia o decizie. Va fi necesara modificarea acestui accord pentru schimbarea destinatiei, in cazul in care se va intimpla acest lucru", a remarcat prim-ministrul Vlad Filat.
HotNews.md precizeaza ca, in ianuarie curent, aflat intr-o vizita de lucru in Republica Moldova, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat ca tara vecina va acorda R. Moldova un ajutor nerambursabil in suma de 100 milioane de euro. Grantul oferit in decursul a 4 ani, in patru transe a cite 25 de milioane, urma a fi investit in modernizarea scolilor si dezvoltarea infrastructurii locale.//Lina Susan
Din Marea Britanie, cu gândul la sinistraţii din RM
Peste cincizeci de cetăţeni moldoveni, rezidenţi în Marea Britanie, împreună cu familiile lor, s-au întrunit sămbătă, 10 iulie, la primul lor Summit de Vară la ferma ecologică Hardwick de lângă oraşul Reading, comitatul Royal Berkshire, pentru a lansa o campanie de susţinere a sinistraţilor din Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat de un grup de entuziaşti, în bază de voluntariat şi autofinanţare. „Deşi evenimentul a necesitat un efort enorm şi anumite sume de bani, am decis să oferim contribuţiile participanţilor în ajutorul sinistraţilor. În plus, am lansat şi un Apel în scris pentru a acumula donaţii suplimentare”, a menţionat Tamara Şchiopu, gazdă şi membru al grupului organizatoric.
Participanţii la acest summit au acumulat, prin contribuţii în numerar şi garanţii în scris, un echivalent de 12 mii de lei. Această sumă de bani, precum şi banii din donaţiile ulterioare, vor fi dublate de o companie comercială britanică. Toţi banii vor fi transferaţi integral pe contul respectiv până la sfârşitul săptămânii.
Sunteti afectati de inundatii? Sunati non-stop la linia fierbinte 725-888
. ACTUALITATE reaminteste ca la 29 iunie curent, prim-ministrul Vlad FILAT a dispus instituirea unei linii telefonice de urgenţă pentru persoanele afectate de inundaţii
Numărul de telefon este 725-888. Acest număr poate fi apelat de toţi cei care au nevoie de ajutor, ca urmare a ploilor abundente din ultima vreme.Linia directă a fost creată în cadrul Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale şi funcţioneaza în regim non-stop.Guvernul face apel către toate persoanele care locuiesc în zone cu risc de inundaţii să apeleze din timp acest număr pentru a semnala problemele cu care se confruntă, astfel încît autorităţile să poată interveni operativ.
Sursa: ACTUALITATE
DISASTRU IN MOLDOVA
INGHITITE DE APA - SATE INTREGI.
“sa ajutam sinistratii din Republica Moldova - ei au nevoie de noi"
Intreaga tara se mobilita ca sa ajute persoanele convocate in acest disastru. Noi in Italia va indreptam spre Fondatia “Copilul” deja presenta in Moldova , pentru iniziative umanitarie unde puteti trimite ajutoare materiale care pot fi cerute ca ajutor la Caritas in zona unde locuiti sau daca aveti D.stra ceva in poses pentru a dona:
Ministerul Finanţelor a deschis conturi bancare pentru colectarea fondurilor pentru sinistraţi. Doritorii de a ajuta oamenii afectați de inundații sunt rugați să transfere banii pe următorul cont bancar:
În euro, Beneficiar:
Ministerul Finantelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat Contul beneficiarului: 3261797815 Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037 Banca beneficiarului: Banca Nationala a Moldovei: SWIFT: NBMDMD2X Contul corespondent al BNM: De Nederlandsche Bank N. V., Amsterdam, SWIFT: FLOR NL 2A, account no. – 060.01.26.226
Destinaţia plăţii: Inundaţii 2010
-- ° --
La Roma pentru orice necessitate, ajutor puteti sa Va adresati la noi:
Acum ca niciodata oamenii au nevoie de noi si putem demonstra ca ne pasa! Implicarea Dumneavoastra este inalt apreciata!
Dragi conationali.
Priviti aceasta fotografie si imaginati pe un moment ca e casa bunicii, mamei Voastre........
Cum poţi rămâne indiferent faţă de o asemenea tragedie umană?
Aici, in Italia, voluntariatul este foarte răspândit şi de-aceea când mi s-a propus să plec în cadrul unei misiuni UNICEF în Moldova am accepta fără ca să ezit niciun minut. Trei ani la rând mi-am organizat vacanţa în felul acesta, luând şi copilul cu mine. Îmi dau bine seama că majoritatea din noi au destule probleme personale, dar e necesar să începem a dezvolta coeziunea civică şi solidaritatea umană a societăţii moldave.
Noi, cei care am savurat deja din Libertate, Democraţie şi Solidaritate, nu trebuie să uităm de unde venim şi să recunoaştem că avem o viaţă mult mai fericită decât sinistraţii de pe malurile Prutului.
Orice gest de solidaritate este necesar sa-l propagăm, să fim un exemplu pentru alţii, să încurajăm şi susţinem compatrioţii noştri - pentru a face bine celui de lângă noi (fie el şi departe de casa ta). Binele Comunitar, care atât de mult este promovat în Occident de către Biserică, asociaţiile de voluntari şi din partea persoanelor cu spirit filantropic.
Cât priveşte situaţia în ţară şi nu numai…
Nu mă miră deloc faptul că, precum reiese din informaţiile statistice, rezultă că moldovenii sunt mari consumatori de bunuri e lux (telefoane moderne, utilaje electrocasnice ultramoderne, haine de firmă, automobile scumpe, etc.). Cercetările executate de către DOXA nu precizează care sunt categoriile persoanelor care posedă asemenea bunuri în Moldova. Probabil, că este vorba despre acei care primesc bani de peste hotare şi trăiesc din remitenţele părinţilor, rudelor… Aceasta explică multe, dar nu totul. Observatorii organizaţiilor internaţionale (ONU, UNICEF, C.R.I..) afirmă că Republica Moldova trece printr-o dezvoltare macroeconomică impresionantă. Dar, totodată, Moldova rămâne cel mai sărac stat din Europa. În ce sens? În sensul că sărăcia reprezintă un obstacol pentru dezvoltarea umană.
Spun ca Moldova ramine cel mai sarac stat din Europa. In ce sens? In sensul ca saracia rapresinta un ostacol pentru svilupul uman. E necesar sa impedicam ca saracia sa devina progresiva pe timp indefinit. Dar nu doresc sa Va elud , dragi conationali, nu merge vorba despre o chestiune cu caracter ideologic, dar de o riflectie morala asupra concetiunii de svilup uman. Nu este in de-ajuns ca sa sodisfam necesitatile primarie si consumistice. Moldovenii sunt chemati sa indeplineasca un act de reinoire sociala. E clar ca singuri nu vom putea esi din acest ispas. De-acea avem nevoe de Europa: nu numai de un proect politic si economic, dar mai mult ca atit sa poata garanta rispectul fata de drepturile fondamentale umane, dind posibilitatea moldovenilor sa se apropie de principiile care au facut Europa. Sa ne amintim ca puterea gindirii europee a avut fondament in continua capacitate de autocritica. A fost Europa care a esprimat miscari ca Renasterea, Iluminismul.. In istoria Europei orice criza a provocat mecanizmul de profunda autoriflectie. Moldova pentru a merita Europa e necesar la rindul sau (pentru ea insasi) sa dee prova de aceasta capacitate.
De ce sa nu facem o autocritica asupra unor comportamente “moldovenesti”.
Din punctul meu de vedere daca facem o analiza in general, suntem un popor lipsit de sensul civic si moral, orgoliosi, invidiosi, superficiali si petegoli, judecam aproapele nostru fara al cunoaste in profund. Sigur e mai usor SA-L JUDECI decit sa-l iubesti….
Fiecare se gindeste numai la familia sa si numai la gradina sa.
Aici in Italia inainte de a construi o casa , se face strada , conductul de apa, canalizarea si apoi se procede. La noi se inalta vile cu trei etaje, cu gard “ca al meu al nimanui” si cind esa din ograda cu Mercedesul nimeresc intr’o strada plina de noroi. Manikur (doamnele) artificiale prin uficii , ca bietii moldoveni care necesita perfectarea unor acte, asteapta ore in sir in rind, fiindca sunt lente ca melcii cind bat tastiera. Incaltaminte inalta si care Zocae prin coridoarele spitalului Oncologic, unde mama mea e internata si uneori e tresita din somn de acesti “cai salbatici”….
.............. Si vin bun?
Alt subiect este: “Las’sa vada si dusmanul , cum traeste MOLDOVANU’ ”.
Ce sa vada? Anume?
Nunti supraincarcate de bunuri, pe banii unei mame care isi rupe spatele in Occident cu minele ruinate de detersive? Care nu a vasut mila sufleteasca de ani de zile….
Moda de a dansa la nunti, dar si aici in Italia, pe basa unor piese muzicale cu genericul “Hai sa bem, sa bem, sa bem…” imi treseste un sentiment urit fata de “folclorul” nostru. Ma adresez la grupurile de artisti care le-am vasut pe la intilniri . Poate ajunge cintece numai de pahar, de ce nu rascolim in tesaurul National, poate gasim ceva mai nobil, mai frumos. Uneori cind sunt intrebata de italieni sa traduc cuvintele cintecelor, imi invent si eu:
“ Dai entra nel ballo ,
Perchè casa è lontana.
Moldova quanto mi manchi.
Desidero le ali,
Per poter tornar da te…..”
Eata asa…acum trec la subiectul cu care am inceput mesajul meu:
Ma bucur ca apelul nostru a fost ausit si a indrumat atitea doritori ca sa ajute sinistratii:
Si anume: Nina Duca din Roma, Lida Cazacika din Ostia, Olesea din Bergamo, Caritas Ladispoli, Asociatia “A.M.I.C.I”, Mihai de la Firente, s.ra Lucia e.c.t
Dar cel mai mare multumesc se duce lui Aurel , Vova si Andrei de la ruta N. 066 masina N. CMH 501 Italia-Moldova-Italia. De cite ori am apelat la ei, ne-au dus ajutoarele, literatura ne-au adus din Moldova - Gratis.
Sunt si in Moldova persoane cu simt solidar si adevarati cavalieri ai neamului….
Cer scuse, scriu in limba mea materna, macar ca-mi vine mai usor in italiana, dar eu incerc cu aceiasi speranta de a nu fi judecata, dar ajutata.... ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stimaţi compatrioţi,
Biroul Relaţii Interetnice se adresează către Dvs cu mesajul de a găsi posibilitatea acordării ajutorului umanitar persoanelor ce au suferit în urma inundaţiilor, ce au avut loc în ultima perioadă pe teritoriul Republicii Moldova.
Precipitaţiile abundente au cauzat pierderi dezastruoase pentru mii de oameni, care au rămas fără case, alimente şi surse pentru existenţă.
În acest context, apelăm la buna Dvs înţelegere şi sperăm să oferiţi un gest de binefacere celor pătimiţi.
Mai jos, sînt afişate:
Lista
bunurilor necesare pentru acordarea ajutorului umanitar persoanelor
8.obiecte de uz casnic:frigidere, aragaze, plite electrice, televizoare, etc.
9.veselă de bucătărie
10.mobilier
11.rechizite şcolare
12.materiale de construcţie
De asemenea, prin porunca Guvernului Republicii Moldova a fost deschis un cont bancar special, în scopul selectării mijloacelor care vor fi acordate persoanelor ce au suferit în urma calamintăţilor naturale.
Negli scorsi gioni, la Moldova ha subito un'ennesima tradia umana causata dalle copiose precipitazioni atmosferiche che hanno imperversato sulla zona occidentale del Paese, colpendo alcuni villaggi situati sulle rive del fiume Prut, confine naturale con la Romania. Le piogge battenti hanno ingrossato le acque del fiume fino al punto di devastare una diga che, cedendo, ha riversato sulla zona limitrofa milioni di litri di acqua e fango. Quattro villaggi sono stati inondati colpendo nel sonno più di 300 famiglie, migliaia di persone sono state sfollate, le abitazioni distrutte o rese inagibili, gli animali annegati, ogni bene materiale perduto... Una tragedia di dimensioni drammatiche! L'Associazione di Promozione Sociale Italia-Moldavia (onlus), per tramite della Fondazione COPILUL, fin da giovedì scorso si è mobilitata per offrire il proprio aiuto alle persone colpite da questa catastrofe. Si è iniziata una raccolta di vestiario che verrà destinato direttamente alle famiglie più bisognose, il tutto mediante un rapporto diretto tra i responsabili e le parrocchie dei villaggi sinistrati. Migliaia di persone hanno perso tutto di quel poco che già avevano! Anche noi italiani, dobbiamo sentirci solidali e partecipi a questa disgrazia. Molti si stanno già mobilitando raccogliendo vestiti, alimenti e quant'altro possa essere utile per coloro che si trovano SENZA NULLA!!! La solidarietà dimostrata lo scorso anno per i nostri concittadini abruzzesi non può essere stata solo motivata da un coinvolgimento patriottico, la Moldova merita di essere aiuta anch'essa per i molteplici legami di storia, di cultura e di civiltà che da sempre legano questo popolo con la nostra Terra. Vi invitiamo quindi a rendervi partecipi di questo accorato appello, aiutateci a ridare una piccola speranza di vita a migliaia di persone oggi disperate! Ogni vostro aiuto può essere prezioso, in primo luogo i contributi necessari per permettere ai nostri collaboratori moldavi di acquistare ogni bene necessario e per pagare le spese di spedizione degli aiuti che stanno pervenendo alla nostra associazione. Servono vestiti ed alimenti di lunga durata. Confidiamo nella vostra collaborazione!
Gli aiuti possono essere spediti con urgenza ai recapiti dell'associazione o direttamente a Chisinau (tramite il servizio di minibus moldavi) al seguente indirizzo:
Fundatia de Promovare Sociala COPILUL
Str. Hincesti 61 ufficio 318
telefono/fax 22 738618 - cell.060
Ringraziandovi fin da ora per la sensibilità e la partecipazione, porgo cordiali saluti.
Gian Luca del Marco
Associazione di Promozione Sociale Italia-Moldavia (onlus) www.italiamoldavia.org