FOTO:

FOTO:
http://picasaweb.google.it/assomoldave/SOLIDARIETA
Dragi conationali.
Priviti aceasta fotografie si imaginati pe un moment ca e casa bunicii, mamei Voastre........
Cum poţi rămâne indiferent faţă de o asemenea tragedie umană?

Aici, in Italia, voluntariatul este foarte răspândit şi de-aceea când mi s-a propus să plec în cadrul unei misiuni UNICEF în Moldova am accepta fără ca să ezit niciun minut. Trei ani la rând mi-am organizat vacanţa în felul acesta, luând şi copilul cu mine. Îmi dau bine seama că majoritatea din noi au destule probleme personale, dar e necesar să începem a dezvolta coeziunea civică şi solidaritatea umană a societăţii moldave.
Noi, cei care am savurat deja din Libertate, Democraţie şi Solidaritate, nu trebuie să uităm de unde venim şi să recunoaştem că  avem o viaţă mult mai fericită decât sinistraţii de pe malurile Prutului.
Orice gest de solidaritate este necesar sa-l propagăm, să fim un exemplu pentru alţii, să încurajăm şi susţinem compatrioţii noştri - pentru a face bine celui de lângă noi (fie el şi departe de casa ta). Binele Comunitar, care atât de mult este promovat în Occident de către Biserică, asociaţiile de voluntari şi din partea persoanelor cu spirit filantropic.

Cât priveşte situaţia în ţară şi nu numai…
Nu mă miră deloc faptul că, precum reiese din informaţiile statistice, rezultă că moldovenii sunt mari consumatori de bunuri e lux (telefoane moderne, utilaje electrocasnice ultramoderne, haine de firmă, automobile scumpe, etc.). Cercetările executate de către DOXA nu precizează care sunt categoriile persoanelor care posedă asemenea bunuri în Moldova. Probabil, că este vorba despre acei care primesc bani de peste hotare şi trăiesc din remitenţele părinţilor, rudelor… Aceasta explică multe, dar nu totul. Observatorii organizaţiilor internaţionale (ONU, UNICEF, C.R.I..) afirmă că Republica Moldova trece printr-o dezvoltare macroeconomică impresionantă. Dar, totodată, Moldova rămâne cel mai sărac stat din Europa. În ce sens? În sensul că sărăcia reprezintă un obstacol pentru dezvoltarea umană.
 Spun ca Moldova ramine cel mai sarac stat din Europa. In ce sens? In sensul ca saracia rapresinta un ostacol pentru svilupul uman. E necesar sa impedicam ca saracia sa devina progresiva pe timp indefinit. Dar nu doresc sa Va elud , dragi conationali, nu merge vorba despre o chestiune cu caracter ideologic, dar de o riflectie morala asupra concetiunii de svilup uman. Nu este in de-ajuns ca sa sodisfam necesitatile primarie si consumistice. Moldovenii sunt chemati sa indeplineasca un act de reinoire sociala. E clar ca singuri nu vom putea esi din acest ispas. De-acea avem nevoe de Europa: nu numai de un proect politic si economic, dar mai mult ca atit sa poata garanta rispectul fata de drepturile fondamentale umane, dind posibilitatea moldovenilor sa se apropie de principiile care au facut Europa. Sa ne amintim ca puterea gindirii europee a avut fondament in continua capacitate de autocritica. A fost Europa care a esprimat miscari ca Renasterea, Iluminismul.. In istoria Europei orice criza a provocat mecanizmul de profunda autoriflectie. Moldova pentru a merita Europa e necesar la rindul sau (pentru ea insasi) sa dee prova de aceasta capacitate.

De ce sa nu facem o autocritica asupra unor comportamente “moldovenesti”.
Din punctul meu de vedere daca facem o analiza in general, suntem un popor lipsit de sensul civic si moral, orgoliosi, invidiosi, superficiali si petegoli, judecam aproapele nostru fara al cunoaste in profund. Sigur e mai usor SA-L JUDECI decit sa-l iubesti….
Fiecare se gindeste numai la familia sa si numai la gradina sa.
Aici in Italia inainte de a construi o casa , se face strada , conductul de apa, canalizarea si apoi se procede. La noi se inalta vile cu trei etaje, cu gard “ca al meu al nimanui” si cind esa din ograda cu Mercedesul nimeresc intr’o strada plina de noroi. Manikur (doamnele) artificiale prin uficii , ca bietii moldoveni care necesita perfectarea unor acte, asteapta ore in sir in rind, fiindca sunt lente ca melcii cind bat tastiera. Incaltaminte inalta si care Zocae prin coridoarele spitalului Oncologic, unde mama mea e internata si uneori e tresita din somn de acesti “cai salbatici”….

.............. Si vin bun?
Alt subiect este: “Las’sa vada si dusmanul , cum traeste MOLDOVANU’ ”.
Ce sa vada? Anume?
Nunti supraincarcate de bunuri, pe banii unei mame care isi rupe spatele in Occident cu minele ruinate de detersive? Care nu a vasut mila sufleteasca de ani de zile….
Moda de a dansa la nunti, dar si aici in Italia, pe basa unor piese muzicale cu genericul “Hai sa bem, sa bem, sa bem…” imi treseste un sentiment urit fata de “folclorul” nostru. Ma adresez la grupurile de artisti care le-am vasut pe la intilniri . Poate ajunge cintece numai de pahar, de ce nu rascolim in tesaurul National, poate gasim ceva mai nobil, mai frumos. Uneori cind sunt intrebata de italieni sa traduc cuvintele cintecelor, imi invent si eu:
“ Dai entra nel ballo ,
Perchè casa è lontana.
Moldova quanto mi manchi.
Desidero le ali,
Per poter tornar da te…..”

Eata asa…acum trec la subiectul cu care am inceput mesajul meu:
Ma bucur ca apelul nostru a fost ausit si a indrumat atitea doritori ca sa ajute sinistratii:
Si anume: Nina Duca din Roma, Lida Cazacika din Ostia, Olesea din Bergamo, Caritas Ladispoli, Asociatia “A.M.I.C.I”, Mihai de la Firente, s.ra Lucia e.c.t
Dar cel mai mare multumesc se duce lui Aurel , Vova si Andrei de la ruta N. 066 masina N. CMH 501 Italia-Moldova-Italia. De cite ori am apelat la ei, ne-au dus ajutoarele, literatura ne-au adus din Moldova - Gratis.
Sunt si in Moldova persoane cu simt solidar si adevarati cavalieri ai neamului….
Cer scuse, scriu in limba mea materna, macar ca-mi vine mai usor in italiana, dar eu incerc cu aceiasi speranta de a nu fi judecata, dar ajutata....
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Stimaţi compatrioţi,


         Biroul Relaţii Interetnice se adresează către Dvs cu mesajul de a găsi posibilitatea acordării ajutorului umanitar persoanelor ce au suferit în urma inundaţiilor, ce au avut loc în ultima perioadă pe teritoriul Republicii Moldova.

         Precipitaţiile abundente au cauzat pierderi dezastruoase pentru mii de oameni, care au rămas fără case, alimente şi surse pentru existenţă.

         În acest context, apelăm la buna Dvs înţelegere şi sperăm să oferiţi un gest de binefacere celor pătimiţi.


         Mai jos, sînt afişate:

Lista

bunurilor necesare pentru acordarea ajutorului umanitar persoanelor

ce au pătimit în urma calamintăţilor naturale.

1.     produse alimentare: făină, orez, crupe, zahăr, ulei vegetal, paste

                                               făinoase, produse, conservate din carne, legume 

                                         conservate, grîu alimentar, altele
2.     articole de igienă personală

3.     îmbrăcăminte (pentru copii şi adulţi)

4.     încălţăminte (pentru copii şi adulţi)

5.     lengerie de pat: plapume, şervete, etc.

6.     lengerie de corp
7.     medicamente şi consumabile medicale

8.     obiecte de uz casnic: frigidere, aragaze, plite electrice, televizoare, etc.

9.     veselă de bucătărie

10.            mobilier

11.            rechizite şcolare

12.            materiale de construcţie


De asemenea, prin porunca Guvernului Republicii Moldova a fost deschis un cont bancar special, în scopul selectării mijloacelor care vor fi acordate persoanelor ce au suferit în urma calamintăţilor naturale. 


                Elena BELEACOVA,

              Director general BRI

Nessun commento:

Posta un commento