FOTO:

FOTO:
http://picasaweb.google.it/assomoldave/SOLIDARIETA

Apele s-au retras, suferinţa a rămas.


Apele care au trecut în luna iulie peste mai multe sate din raionul Hânceşti au lăsat în urmă multe destine frânte. Chiar şi acum, după aproape patru luni de când Prutul a venit cu o furie de nedescris peste casele oamenilor, mulţi dintre ei îşi deplâng soarta.  
Când s-a întâmplat tragedia, Mariana Butnaru din Cotul Morii era însărcinată în luna a şaptea. Din fericire, cu trei săptămâni în urmă a adus pe lume o fetiţă de 4 kg, perfect sănătoasă. Tatăl fetiţei este Pavel Harabagiu, de 22 ani, din Sărăteni, satul învecinat. Dragostea lor s-a înfiripat acum trei ani. Nu ştiu din ce motiv, părinţii flăcăului s-au împotrivit acestei relaţii. Tinerii au continuat să se iubească în pofida tuturor piedicilor. Când a aflat că Mariana este însărcinată, Pavel s-a mutat cu traiul la părinţii ei. Până în ziua de azi tânărul nu are buletin de identitate. Nu s-a adresat după document de teamă să nu fie luat la armată. Neavând acte, nu au putut să se căsătorească, iar fetiţa poartă numele mamei.

În una din zile, după ce a venit viitura, Mariana se ducea cu maică-sa în satul vecin să ia indemnizaţia de 500 de lei oferită de guvern. Atunci s-a întâmplat o tragedie. În timp ce maşina se deplasa pe malul unui iaz, acesta s-a surpat şi s-au răsturnat. „Am crezut că am pierdut fetiţa, dar, din fericire, ea nu a fost afectată”, spune Mariana privind cu drag odoraşul din braţele sale. Li s-a oferit o odaie în Şcoala-internat pentru copiii cu dizabilităţi din Hânceşti, împreună cu părinţii Marianei. La internat au fost cazaţi mai mulţi sinistraţi. Unii dintre ei s-au întors la casele lor avariate, aşteptând ziua când li se va oferi o locuinţă nouă.
 
Singurele persoane care nu vor avea unde să se întoarcă sunt Mariana şi Pavel cu fetiţa lor. Deoarece nu erau căsătoriţi când au fost inundaţiile, ei nu s-au regăsit în lista sinistraţilor care urmează să primească o casă. Tânăra mămică s-a plâns că tot din acest motiv n-a primit nici cărucior pentru micuţă, precum li s-a dat altor familii. Şi deoarece o problemă nu vine niciodată singură, Mariana nu poate primi nici indemnizaţia lunară pentru nou-născut. Câteva luni a lucrat la un agent economic, care refuză să-i plătească. Neavând acte, nici Pavel nu lucrează, dar un copil mic are nevoie de multe. Tânăra mămică ni se plânse că mâncarea de la şcoala-internat este proastă. Ca urmare, ea nu are lapte suficient şi pe fetiţă o doare mereu burta. În timp ce Mariana ni se jeluia, strigă maică-sa. „Nu te plânge, că nici asta n-o să ni se dea”.

Boris Gâlcă, reprezentant adjunct UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie în R. Moldova, ne-a spus că această familie se află într-o situaţie foarte dificilă. „Deşi au un copil, neavând oficiată căsătoria, nu vor putea primi o casă separată”, susţine Gâlcă. El l-a sfătuit pe Pavel să obţină buletin de identitate şi să-şi înregistreze căsătoria. În acest caz, s-ar putea ca părinţii Marianei să primească o casă mai mare, unde vor putea locui şi tinerii. Reprezentanţii administraţiei publice locale au aflat povestea acestor doi tineri din presă. Ei au promis că le vor ajuta să obţină acte, iar cât priveşte casa, nimeni nu a avut nicio soluţie.


În timpul calamităţilor naturale cei mai vulnerabili sunt bătrânii şi gravidele

Mariana, fiind gravidă, a fost evacuată din sat chiar imediat după inundaţii. Galina Bivol, asistentă medicală din Sărăteni, povesteşte că pe 7 iulie, când a venit viitura, toţi lucrătorii medicali au fost chemaţi la datorie. „Am lăsat în voia Domnului gospodăria mea şi m-am dus să evacuăm persoanele ţintuite la pat, femeile gravide, mamele care alăptează. Din gospodăria mea nu a rămas mare lucru. Am reuşit să trăim în casă doar un singur an şi acum este distrusă”, spuse cu tristeţe Galina Bivol.
Oamenilor din satele afectate le-au venit în ajutor medici din tot raionul. Tatiana Bicic, de la Medicina de urgenţă din Hânceşti, ne-a povesti că cea mai dificilă a fost seara de 7 iulie, când toată lumea era speriată, nimeni nu ştia ce trebuie de făcut. „Am mers prin sate fiind însoţiţi de primari şi asistente medicale, ca să-i salvăm, mai întâi, pe cei care făceau parte din grupul de risc. Pe o parte i-am dus la şcoala din Obileni, pe cei cu probleme de sănătate - la centrele de sănătate din Nemţeni, Hânceşti, Cărpineni. Femeile gravide care aveau risc de naştere prematură au fost transportate la maternitatea din Hânceşti”, ne împărtăşi din experienţa sa Tatiana Bicic. Şi lucrătorii medicali erau tensionaţi, pentru că participau la astfel de acţiuni pentru prima dată. „Am fost în stare de alertă şi în 2008, dar atunci, din fericire, nenorocirea ne-a ocolit”, spuse lucrătorul medical.
Deoarece în R. Moldova tot mai des au loc calamităţi naturale, a fost înfiinţat Centrul Republican Medicina Calamităţilor, susţinut de UNFPA. Colaboratorii centrului organizează seminare cu lucrătorii medicali din zonele afectate de inundaţii privind acordarea asistenţei de urgenţă femeilor însărcinate şi mamelor cu copii mici. La un astfel de seminar le-am întâlnit şi pe cele două doamne, Tatiana Bicic şi Galina Bivol, care ne-au împărtăşit experienţa din prima lor intervenţie în situaţie de criză.

R. Moldova, tot mai des afectată de calamităţi naturale

Ziua seminarului a coincis cu lansarea la nivel global a raportului „Starea Populaţiei Lumii 2010” şi reprezentanţii UNFPA din Moldova au decis să facă lansarea la Hânceşti.
În acest an în raport este descrisă situaţia femeilor şi fetelor adolescente în cazuri de urgenţă, conflicte armate şi calamităţi naturale. Această tematică se datorează aniversării a zecea de la adoptarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU privind protecţia şi siguranţa femeilor în vremuri de criză.

Raportul analizează, în premieră, indicatorii sănătăţii reproductive şi evoluţia acestora în situaţii de urgenţă. „Atunci când intervine o calamitate, un conflict armat sau altă situaţie de acest gen, viaţa continuă, femeile rămân însărcinate şi nasc copii. În vremuri îndelungate de criză şi refugiu, una din cinci femei de vârstă reproductivă poate rămâne însărcinată. Intervenţiile pentru asigurarea unor naşteri fără pericol în vremuri de criză sunt esenţiale pentru viaţa femeilor însărcinate şi a copiilor lor”, se arată în raport.

„Desfăşurarea unor instruiri privind acordarea asistenţei de urgenţă în domeniul sănătăţii reproductive este o noutate pentru R. Moldova. Sperăm că toţi lucrătorii medicali de acum încolo vor reacţiona rapid şi calitativ în situaţiile de urgenţă astfel ca toate naşterile să fie în siguranţă, iar toate mamele şi copiii să fie sănătoşi”, a declarat Boris Gâlcă, reprezentant adjunct UNFPA Moldova, în cadrul evenimentului de lansare a Raportului „Starea Populaţiei Lumii” 2010, care s-a desfăşurat la Hânceşti, una din localităţile puternic afectate de inundaţiile de astă-vară. 
Un articol de: Natalia Hadârcă 

Nessun commento:

Posta un commento