FOTO:

FOTO:
http://picasaweb.google.it/assomoldave/SOLIDARIETA
  IPOCRIZIE!
Deşi localitatea Costeşti, Ialoveni, nu a fost afectată de inundaţii, în 2008, la solicitarea fostului prim-vicepremier comunist Victor Stepaniuc, o parte din ajutoarele umanitare destinate sinistraţilor a fost repartizată consătenilor săi.
Folosindu-se de funcţia înaltă, deţinută în guvernul Greceanâi, fostul prim-vicepremier comunist, Victor Stepaniuc,  a solicitat ca o parte dintre ajutoarele umanitare venite din afara republicii pentru sinistraţii inundaţiilor din 2008 să fie repartizate consătenilor săi din Costeşti, Ialoveni, în perspectiva alegerilor din primăvara anului 2009. Deşi se preconiza doar împărţirea unor produse alimentare, oamenii au primit, pe lângă acestea, plăpumi şi… zeci de „seturi de bărbierit” pentru o singură familie (!). Efectul scontat însă a fost invers. Costeştenii l-au ras pe Stepaniuc prin numărul mic de voturi exprimate în favoarea comuniştilor la alegerile din anul trecut.
Ordin „verbal” de la prim-vicepremier
Câte un colet alimentar, câte o plapumă şi, culmea, de la 20 la 40 de seturi de bărbierit a primit fiecare dintre cei 205 costeşteni incluşi în lista primăriei privind distribuirea ajutorului umanitar pentru păturile social-vulnerabile prin intermediul Societăţii „Crucea Roşie” în toamna anului 2008. Dacă numele a 193 de persoane şi în dreptul fiecăruia câte un colet alimentar şi o plapumă sunt scrise la calculator, numele altor 12 oameni din coada listei şi seturile de ras sunt scrise cu pixul.
Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind modul de repartizare a ajutoarelor umanitare şi a resurselor financiare, adunate în legătură cu inundaţiile din vara anului 2008, condusă de deputatul liberal Gheorghe Brega, arată că preşedintele Societăţii „Crucea Roşie” din Moldova, Larisa Bârcă, care sărise să acorde ajutor sinistraţilor la apelul guvernanţilor, a fost „rugată verbal” de Victor Stepaniuc să ducă produse alimentare la Costeşti. Asta deşi această localitate nu a avut de suferit de pe urma inundaţiilor, arată datele Departamentului pentru Situaţii Excepţionale.
2000 de kilograme de alimente pentru 18 la sută din voturi
Zis şi făcut. Conform facturii de expediere nr. 061556 a Societăţii „Crucea Roşie” din Moldova din 30 septembrie 2008, primăriei Costeşti i-au fost expediate 482,5 kilograme de orez, 386 de kilograme de mazăre uscată, 965 kilograme de fasole, 965 kilograme de făină de grâu, 386 kilograme de paste făinoase şi 579 kilograme de zahăr în valoare totală de 70.626 de lei. Deşi „Crucea Roşie” a donat numai produse alimentare, nu se ştie cum şi de unde oamenii au primit păturile şi cele peste 5.000 de seturi de bărbierit.
Să nu uităm însă că, în acea perioadă, Victor Stepaniuc era şi preşedintele Comisiei guvernamentale pentru ajutoarele umanitare.
Toate grijile lui Stepaniuc pentru alimentaţia şi igiena consătenilor însă nu au dat rezultatele dorite. La alegerile din 5 aprilie 2009, costeştenii au acordat cea mai mare încredere partidelor care au format ulterior Alianţa pentru Integrare Europeană (PL – 32,42%, AMN – 16%, PLDM – 13,39%), iar la cele repetate din 29 iulie situaţia comuniştilor a fost şi mai catastrofală. Au acumulat numai 18,76 la sută din voturile exprimate la Costeşti.
„Mă întreabă când mai aduc de acelea de bărbierit”
Solicitaţi de JURNAL, oficiali de la primăria Costeşti ne-au spus că ajutoarele umanitare au ajuns în sat prin intermediul preşedintelui organizaţiei de veterani din localitate, Vladimir Şandrovschi. „Lumea a rămas tare mulţumită. Coletele conţineau câte un pachet de trei-patru kilograme de produse alimentare, un pachet cu Bingo, săpunele, o plapumă şi acelea de bărbierit erau aparte. Şi femeile veneau şi luau pentru bărbaţii lor. Şi acum mă întâlnesc pe drum şi mă întreabă când mai aduc de acelea de bărbierit? De-amu Amin, le zic”, ne-a declarat Şandrovschi. Pensionarul nu are habar că acele ajutoare umanitare erau destinate sinistraţilor şi neagă faptul că în această afacere ar fi fost implicat Victor Stepaniuc. „Noi n-am vorbit oamenilor despre politică. Am primit ajutoarele de la stat, nu de la politică”, adaugă Şandrovschi.
„E răspunderea doamnei de la Crucea Roşie”
Fostul oficial comunist îl contrazice însă pe consăteanul său. Stepaniuc îşi aminteşte că a existat un demers al primarului din Costeşti. „Noi am avut discuţia cu doamna de la „Crucea Roşie” înainte de 9 mai. Ne gândeam la nişte ajutoare pentru veterani”, zice fostul comunist. Acesta admite că s-a produs „o confuzie”, odată ce ajutoarele umanitare destinate sinistraţilor au ajuns la oameni care nu au avut de suferit de pe urma apelor, „dar asta rămâne pe răspunderea doamnei de la Crucea Roşie”.

Victor Stepaniuc nu-şi aminteşte nimic despre seturile de bărbierit pe care le-au primit costeştenii. Cât despre repartizarea ajutoarelor umanitare, inclusiv în interesele fostului partid de guvernământ, Stepaniuc „nu vrea să confirme acest lucru”, iar dacă au existat nereguli, fostul oficial le pune pe seama primarilor de localităţi. Totodată, cererile guvernului de a repartiza ajutoarele sinistraţilor înainte de campaniile electorale pentru a obţine dividende politice sunt, în opinia lui Stepaniuc, „cazuri aparte”. Acesta ţine să mai menţioneze că cei care au pregătit raportul respectiv „sunt interesaţi politic”.
Ajutoare umanitare în ajun de alegeri
Raportul Comisiei parlamentare condusă de Gheorghe Brega a scos la iveală mai multe nereguli. Printre acestea se numără şi faptul că guvernarea comunistă s-a folosit de necazul sinistraţilor de la finele anului 2008 pentru a-şi face campaniile electorale din 2009. Astfel, o parte din ajutoarele umanitare şi din banii adunaţi pentru ajutorarea acestor oameni necăjiţi nu au ajuns la destinaţie. Dacă diferenţa dintre banii adunaţi şi cei cheltuiţi pentru sinistraţi constituie, potrivit Comisiei care a adunat o groază de documente, 25 979 335 de lei, o evidenţă strictă a ajutoarelor umanitare nu a existat, fapt ce a permis repartizarea acestora după bunul plac al fostei conduceri.
Greceanâi ruga
Un singur exemplu arată că ajutoarele umanitare venite în Republica Moldova prin intermediul Societăţii „Crucea Roşie” pentru ajutorarea sinistraţilor au fost distribuite în 13 raioane. Printre acestea se numără şi Comrat, Tighina, Donduşeni, Basarabeasca, Călăraşi care nu au avut nimic în comun cu inundaţiile din vara lui 2008. Preşedintele Societăţii „Crucea Roşie” din Moldova, Larisa Bârcă, a declarat membrilor Comisiei parlamentare că au parvenit cereri de acest gen în special în lunile februarie-martie 2009 şi iunie–iulie 2009, adică tocmai în ajunul alegerilor din 5 aprilie şi 29 iulie anul trecut. Iată conţinutul unei asemenea cereri nr. 1144-663 din iunie 2009 semnată de conducerea guvernului de atunci: „Prin prezenta, Vă rugăm respectuos să acordaţi un ajutor umanitar, constituit din articole igienice, pentru 130 de familii social-vulnerabile identificate”. Interesant e că în cerere nu este specificat volumul ajutorului umanitar, locul de destinaţie, nu sunt nominalizate persoanele cărora le-a fost distribuit ajutorul umanitar.
Raisa Lozinschi-Hadei

Nessun commento:

Posta un commento