FOTO:

FOTO:
http://picasaweb.google.it/assomoldave/SOLIDARIETA



751.768 de lei, 20 de dolari şi 2.855 de euro 
au fost adunaţi la telemaratonul organizat duminică, 11 iulie, de Compania „Teleradio Moldova” (TRM) pentru susţinerea sinistraţilor. „Banii vor fi depuşi pe contul Ministerului Finanţelor, urmând ca de gestionarea acestora să se ocupe instituţiile statului”, a declarat preşedintele IPNA „Teleradio Moldova”, Constantin Marin.
 Info-Prim Neo 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Filat şi copiii .

Premierul Vlad Filat a vizitat, marţi, tabăra de odihnă pentru copii „Codreanca” din raionul Hânceşti, unde sunt plasaţi copiii din localităţile afectate de inundaţii.
Aici sunt plasaţi 117 copii din familiile ce au avut de suferit în urma inundaţiilor. Filat, după cum precizează serviciul de presă al Guvernului, a inspectat dormitoarele, bucătăria şi s-a familiarizat cu condiţiile de menţinere a igienei personale a copiilor, dar şi cu posibilităţile de agrement.
Prim-ministrul i-a rugat pe copii să asculte de educatori şi să manifeste grijă unul faţă de altul.
Premierul le-a adus copiilor în dar îngheţată, sucuri, alte produse alimentare şi  jucării. De asemenea, Filat le-a oferit posibilitatea de a privi un spectacol prezentat de actorii Teatrului „Licurici”.
Premierul le-a spus jurnaliştilor că a efectuat această vizită pentru a se asigura că copiii din zonele afectate de inundaţii se simt bine şi au la dispoziţie tot necesarul.
http://hotnews.md/articles/view.hot?id=3536 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
180 kg de produse alimentare şi peste 2 tone de îmbrăcăminte, pentru sinistraţi.

Circa 180 kg de produse alimentare şi peste 2 tone de îmbrăcăminte, încălţăminte, detergenţi, articole de igienă au fost adunate în ultimele 3 zile, în urma  telemaratonului desfăşurat de IPNA "Teleradio-Moldova", pentru a fi donate sinistraţilor.  
Totodată, a fost constituit un punct de colectare a ajutoarelor, unde angajaţii secţiei ajutoare umanitare din cadrul ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei primesc donaţiile oferite de agenţii economici şi cetăţeni. Acestea pot fi aduse pe teritoriul Combinatului “Liman” din strada Uzinelor, nr.6 a capitalei, în orele de lucru. 
Telefoanele de contact sunt Tel.Mob. (Orange): 069129190, 069294564, Tel.Fix (Chişinau): 0(22)47-11-13 begin_of_the_skype_highlighting              0(22)47-11-13      end_of_the_skype_highlighting.
Mai jos puteţi vedea localităţile afectate de inundaţii în perioada 30.06 - 11.07
Briceni 
 or. Lipcani
 s. Corjăuţi
 s. Drepcăuţi
Edineţ  
 s. Feteşti
 Nisporeni        
 s. Grozeşti
 s. Bărboieni
 s. Zberoia
 s. Bălăureşti
Hînceşti
 s. Cărpineni
 s. Nemţeni
 s. Cotul Morii
 s. Obileni
 s. Sărăteni
Rîşcani 
 s. Văratic
Ungheni           
 or. Ungheni
 s. Medeleni
 s. Valea Mare
 s. Blîndeşti
 s. Costuleni
 s. Gherman
 s. Sculeni
 s. Zagarancea
 s. Măcăreşti
 s. Petreşti
Cantemir          
 s. Antoneşti
Leova  
 s.Hănăsenii Noi
http://www.infoportal.md/presa/131139
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Concertul „Ajută aproapele” va avea loc la 21 iulie la Chişinău.

ион 
суручану певец
14:09 14.07.2010Concertul de binefacere „Ajută aproapele”  întru susţinerea sinistraţilor de pe urma inundaţiilor va avea loc la 21 iulie la Chişinău, a comunicat unul din iniţiatorii proiectului, interpretul Ion Suruceanu la conferinţa de presă, care a avut loc azi. Potrivit spuselor vestitului interpret moldovean, la concert vor participa astfel de cîntăreţi, cum sînt trupa „Catharsis”, Nelly Ciobanu, Adriana Ochişanu, Ion Paladi, instrumentistul Cornel Botgros, compozitorul Anatol Mîrzencu – în total circa 20 de artişti.
Costul celor mai ieftine bilete va fi 100 de lei, în total spre vînzare vor fi circa 5 mii de bilete, încasările vor fi virate la conturi speciale pentru construcţia caselor sinistraţilor de pe urma inundaţiilor, transmite agenţia Novosti-Moldova.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Înlesniri pentru agenţii economici care vor da o mână de ajutor sinistraţilor


 
Sursa imagine: basarabia91.net
Agentii economici care vor intinde o mana de ajutor sinistratilor vor avea parte de mai multe inlesniri. Cabinetul de ministri, intrunit astazi in sedinta in satul Nemteni, a decis ca acestia vor fi scutiti de plata TVA pentru marfurile, lucrarile si serviciile acordate in acest sens. In acelasi timp, agentii economici nu vor achita nici accizele pentru carburanţii utilizaţi pentru lichidarea consecinţelor indundaţiilor.
Totodata, executivul urmeaza sa creeze o comisie pentru lichidarea consecintelor si sa aloce 175 de mii de lei Consiliului raional Hancesti pentru ajutorarea sinistratilor.
Potrivit Serviciului Situatii Exceptionale, in satul Nemteni sunt deteriorate 214 case, la Cotul Morii circa 500, la Sarateni – 20 de case, iar la Obeleni – 10. Potrivit Guvernului, fiecare casa va avea 3 odai, suprafata totala fiind de 90 de metri patrati. Costul unei case va fi de 380 mii de lei.
Autor: Lina Susan
Sursa: hotnews.md 
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autoritățile au început să rupă digul de la Leușeni.

http://www.publika.md/autoritatile-au-inceput-sa-rupa-digul-de-la-leuseni_57681.html
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În urma inundaţiilor, partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană s-au înscris într-o adevărată cursă a generozităţii.

http://www.publika.md/in-urma-inundatiilor--partidele-din-alianta-pentru-integrare-europeana-s-au-inscris-intr-o-adevarata-cursa-a-generozitatii_57221.html

Circa 11 hectare de terenuri din satul Teliţa riscă să fie inundate de Nistru .

http://www.publika.md/circa-11-hectare-de-terenuri-din-satul-telita-risca-sa-fie-inundate-de-nistru_57561.html

Filat: 400 mln de lei este suma necesară pentru construcţia caselor sinistraților.

http://www.publika.md/filat--400-mln-de-lei-este-suma-necesara-pentru-constructia-caselor-sinistratilor_57501.html

Plaja de la Vadul lui Vodă este inundată.


 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
400 milioane de lei pentru casele sinistraţilor.
400 milioane de lei. Atat este nevoie pentru constructia locuintelor pentru sinistratii din raionul Hancesti. Premierul Vlad Filat insa da asigurari ca situatia este sub control si ca toti cei care au avut de suferit de pe urma inundatiilor vor primi ajutorul necesar. In acelasi timp, premierul spune ca a avut mai multe intilniri cu donatorii si ca cetatenii vor avea sprijinul necesar.
Premierul a prezentat trei variante de solutionare a problemei locuintelor: recompensa in valoarea imobilului distrus, procurarea unei alte case sau constructia unei case noi. Ministerul Constructiilor sustine insa ca in termen de 10-15 zile va putea incepe constructia caselor. Pentru aceasta au fost identificate terenuri, de aceasta data in locuri unde apele raului Prut nu vor ajunge. Acum este efectuata expertiza geodezica si cea geologica. Vlad Filat a cerut ca cel tarziu pana în luna noiembrie, oamenii sa treaca in noile locuinte, precizand ca obiectivul de baza este ca persoanelor ramase fara case sa li se asigure pentru inceput macar o odaie, dormitorul si bucataria in stare finisata. Serviciul protectiei Civile si Situatii Exceptionale sustine ca pe parcursul ultimelor 24 de ore s-a atestat o descrestere a nivelului apei pe raul Prut pe segmentele Lipcani, Sirauti a raionului Briceni. In lacul de acumulare Costesti-Stanca nivelul apei este in scadere, iar debitul de deversare constituie 750 m3/s. Pe segmentele de masurare a raioanelor Glodeni, Falesti, Ungheni, Hancesti, Leova se inregistreaza o mentinere a nivelului apei, iar in raioanele Cantemir, Cahul o crestere a nivelului apei. Totodata, pe parcursul zilei de astazi continua lucrarile de fortificare a digurilor de protectie in zonele de risc si evacuarea populatiei si a bunurilor materiale a acestora din satele Obileni si Sarateni, raionului Hincesti. 
Autor: Lina Susan
Sursa: hotnews.md
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Situaţia la zi: 2300 de persoane sinistrate; Prutul se umflă în raioanele Cahul şi Cantemir.

În zona lovită cel mai mult de inundaţii din raionul Hânceşti, potrivit datelor oficiale, sunt înregistraţi 2300 de sinistraţi.
Despre aceasta a comunicat, aseară, al Nemţeni, ministrul de Stat, Victor Bodiu, în cadrul şedinţei Centrului de comandă al grupului de lucru pentru prevenirea şi lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale.
Potrivit lui Bodiu, au beneficiat de ajutor din partea statului 2013 sinistraţi. Restul nu au solicitat ajutor.
Bodiu a mai spus, citat de Serviciul de presă al Guvernului, că a fost centralizat procesul de asigurare cu hrană, ceea ce permite alimentarea simultană a circa 2000 de persoane. Au fost create condiţii pentru respectarea igienei personale. Ministrul de Stat a mai spus că au fost întreprinse circa 350 de curse pentru evacuarea bunurilor din casele inundate, acţiuni ce vor continua şi pe parcursul zilelor următoare. În zona satelor Obileni şi Nemţeni au fost efectuate lucrări de fortificare a digului. Premierul Vlad Filat a anunţat că toate persoanele sinistrate au primit câte 500 de lei, bani pentru necesităţi curente, iar în cazul în care acesta va fi insuficient Guvernul va aloca mijloace suplimentare. Potrivit şefului Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, Mihai Harabagiu, au fost continuate lucrările de consolidare a digului din zona Sărăteni-Obileni, unde este antrenat un efectiv de 2 500 de persoane.
Pe parcursul ultimelor 24 de ore s-a atestat o descreştere a nivelului apei în râul Prut pe segmentele Lipcani, Şirăuţi a raionului Briceni cu 0,88 şi, respectiv, 0,22 metri nivelul apei fiind de 1,80 metri şi 2,84 metri.
Pe segmentele de măsurare a raioanelor Glodeni, Făleşti, Ungheni, Hânceşti, Leova se înregistrează o menţinere a nivelului apei, iar în raioanele Cantemir, Cahul o creştere a nivelului apei cu 0,02m-0,06m.
După cum au anunţat autorităţile, pe parcursul zilei de marţi vor continua lucrări de fortificare a digurilor de protecţie în zonele de risc şi evacuarea populaţiei şi a bunurilor materiale a acestora din satele Obileni şi Sărăteni din raionul Hânceşti. La momentul de faţă, deja sunt antrenaţi peste 119 colaboratori ai serviciului cu zece unităţi de tehnică. În satul Nemţeni pentru evacuarea bunurilor materiale lucrează 80 de salvatori cu cinci unităţi de tehnică. Autor: După DECA-press
Sursa: deca.md 
---------------------------------------------------------------------------
De grantul României vor avea parte şi sinistraţii
Premierul Vlad Filat va solicita Guvernului de la Bucuresti ca prima transa din ajutorul nerambursabil oferit de tara vecina sa fie redirectionat pentru ajutorarea sinistratilor din Republica Moldova.
"Vom adresa aceasta solicitare probabil saptamina viitoare, in urma reevaluarii necesitatilor si Guvernul de la Bucuresti urmeaza sa ia o decizie. Va fi necesara modificarea acestui accord pentru schimbarea destinatiei, in cazul in care se va intimpla acest lucru", a remarcat prim-ministrul Vlad Filat.
HotNews.md precizeaza ca, in ianuarie curent, aflat intr-o vizita de lucru in Republica Moldova, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat ca tara vecina va acorda R. Moldova un ajutor nerambursabil in suma de 100 milioane de euro. Grantul oferit in decursul a 4 ani, in patru transe a cite 25 de milioane, urma a fi investit in modernizarea scolilor si dezvoltarea infrastructurii locale.//Lina Susan 
 ----------------------------------------------------------------------------------------

Din Marea Britanie, cu gândul la sinistraţii din RM

Peste cincizeci de cetăţeni moldoveni, rezidenţi în Marea Britanie, împreună cu familiile lor, s-au întrunit sămbătă, 10 iulie, la primul lor Summit de Vară la ferma ecologică Hardwick de lângă oraşul Reading, comitatul Royal Berkshire, pentru a lansa o campanie de susţinere a sinistraţilor din Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat de un grup de entuziaşti, în bază de voluntariat şi autofinanţare. „Deşi evenimentul a necesitat un efort enorm şi anumite sume de bani, am decis să oferim contribuţiile participanţilor în ajutorul sinistraţilor. În plus, am lansat şi un Apel în scris pentru a acumula donaţii suplimentare”, a menţionat Tamara Şchiopu, gazdă şi membru al grupului organizatoric.
  
Participanţii la acest summit au acumulat, prin contribuţii în numerar şi garanţii în scris, un echivalent de 12 mii de lei. Această sumă de bani, precum şi banii din donaţiile ulterioare, vor fi dublate de o companie comercială britanică. Toţi banii vor fi transferaţi integral pe contul respectiv până la sfârşitul săptămânii. 
   ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ultimile date: Cotul Morii - localitatea cea mai afectată de inundaţii. 1.420 de oameni evacuaţi.

http://www.publika.md/ultimile-date--cotul-morii---localitatea-cea-mai-afectata-de-inundatii--1-420-de-oameni-evacuati_56791.html

Sute de copii din satele inundate au fost trimişi în taberele de la Vadul-lui-Vodă.

http://www.publika.md/sute-de-copii-din-satele-inundate-au-fost-trimisi-in-taberele-de-la-vadul-lui-voda_56841.html

Sunteti afectati de inundatii? Sunati non-stop la linia fierbinte 725-888



.
ACTUALITATE reaminteste ca la 29 iunie curent, prim-ministrul Vlad FILAT a dispus instituirea unei linii telefonice de urgenţă pentru persoanele afectate de inundaţii

Numărul de telefon este 725-888. Acest număr poate fi apelat de toţi cei care au nevoie de ajutor, ca urmare a ploilor abundente din ultima vreme.Linia directă a fost creată în cadrul Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale şi funcţioneaza în regim non-stop.Guvernul face apel către toate persoanele care locuiesc în zone cu risc de inundaţii să apeleze din timp acest număr pentru a semnala problemele cu care se confruntă, astfel încît autorităţile să poată interveni operativ.
Sursa: ACTUALITATE

1 commento: