FOTO:

FOTO:
http://picasaweb.google.it/assomoldave/SOLIDARIETA

Cotul Morii va deveni sat model.

www.gov.md
VF
Casele pentru sinistratii din satul Cotul Morii, raionul Hancesti, vor fi construite pe un teren de 100 de hectare, situat la 3 kilometri de soseaua Chisinau-Hancesti.
Premierul Vlad Filat a vizitat astazi locul unde urmeaza sa fie deschis santierul de constructie si a facut cunostinta cu proiectele viitorului sat si ale locuintelor-tip.
In prezent se elaboreaza planurile urbanistice generale, iar drumul de acces construit deja va fi artera principala.Proiectele prevad case cu 1, 2, 3 si 4 camere. Premierul a solicitat insa ca pana in toamna fiecare familie sa fie asigurata cu locuinte in care sa fie gata cel putin o odaie, iar la anul lucrarile vor continua.“Ceea ce nu inseamna ca restul camerelor urmeaza sa fie lasate pe seama oamenilor. Vom continua acest proces, inclusiv, daca va fi cazul, si pe perioada rece a anului. Important este ca oamenii sa aiba unde locui atunci cand vine frigul”, a spus prim-ministrul.
Seful Guvernului a mentionat ca aceasta localitate trebuie sa devina una model.Viceministrul Constructiilor, Anatolie Zolotcov, a spus ca “proiectele deja prevad arhitectura, rezistenta, infrastructura, apa, canalizare, legatura telefonica, gazificare, scoala, gradinita de copii, centre comerciale, statie de epurare”.
“La inmanarea cheilor la case, in luna octombrie, trebuie sa ne straduim sa le inmanam si cate un permis de mic trafic, ca bonus”, a spus Vlad Filat.
Premierul a propus, de asemenea, ca in lucrarile de constructie sa fie antrenati localnici si agenti economici din teritoriu.Filat a cerut factorilor de decizie sa calculeze materialele de constructii necesare. Si asta deoarece saptamana viitoare, Guvernul va semna cu Executivul de la Bucuresti un protocol aditional la acordul de ajutor nerambursabil de 100 de milioane de Euro, oferit de Romania, pentru ca o parte din bani sa fie redirectionati pentru materialele de construtii.In a doua jumatate a lunii august vor incepe lucrarile si la casele pentru sinistratii din Nemteni, Obileni si Sarateni. Pentru satenii din Obileni vor fi ridicate 40 de case pe 6 hectare. Fiecare gospodarie va avea suprafata de 12 ari, insa autoritatile iau in calcul pentru viitor si extinderea terenurilor. Pentru sinistratii din Nemteni vor fi construite 200 de case pe 25 de hectare. Exista deja decizia primariei de a atribui cate 9 ari pentru fiecare familie.Oamenii care au ramas fara acoperis deasupra capului in urma inundatiilor pot alege intre a-si procura o locuinta sau a-si construi o casa noua.Premierul a vizitat astazi si digurile din satele Nemteni si Leuseni si a cerut responsabililor sa le consolideze pentru a evita eventuale pericole. La fata locului, Filat a discutat cu militarii implicati in actiunile de prevenire si lichidare a consecintelor inundatiilor, multumindu-le pentru eforturile depuse in aceste saptamani.
http://www.filat.md/blog/?p=2211#comment-38489

Nessun commento:

Posta un commento