FOTO:

FOTO:
http://picasaweb.google.it/assomoldave/SOLIDARIETA


Filat cu mașina, Ghimpu, Lupu și Urechean - cu elicopterul ...
In pragul campaniei electorale, politicienii de la guvernare se întrec în a efectua vizite în regiunile afectate de inundații și a face promisiuni oamenilor. Astfel, liderii Alianței de guvernare au efectuat ieri toată ziua vizite de documentare în zonele afectate de inundații. Vlad Filat s-a deplasat la nord, în r. Hâncești și în zona de sud cu mașina, în timp ce restul colegilor de alianță au efectuat același traseu cu elicopterul prezidențial, transmite ProTV Chișinău.
Potrivit sursei, deși au avut aceleași puncte de destinație, cele două cortegii nu s-au intersectat niciodată. În timpul vizitei în satele din nordul Moldovei, Mihai Ghimpu a împărțit din buzunarul propriu sinistraților  de la o mie până la opt mii de lei. Ceilalți lideri ai AIE nu au dat bani, dar au inspectat zonele inundate și au promis sinistraților că autoritățile vor face tot posibilul să-i ajute pentru a depăși momentele grele.
Mihai Ghimpu a declarat că legea nu permite ca președintele țării și premierul să se afle în aceeași unitate de transport aerian. De cealaltă parte, Vlad Filat declară că problemele oamenilor pot fi văzute doar de pe teren.
Potrivit ministrului apărării, Vitalie Marinuță, citat de ProTV Chișinău, o oră de zbor cu elicopterul costă cca 1000 de dolari.

 Numărul persoanelor evacuate din Hânceşti se ridică la 2300.


EVACUAŢI DIN CALEA APELOR.
În raionul Hînceşti, numărul persoanelor evacuate din calea puhoaielor se ridică la câteva mii. Până acum cei mai mulţi sinistraţi au fost înregistraţi în comuna Cotul Morii, unde 530 de gospodării au ajuns sub ape.
Din cauza apelor care înaintează, astăzi urmează a fi salvate bunurile a încă 59 de familii din Sărăteni. Numărul oamenilor refugiaţi din calea apelor se ridică la 230. Alte 27 de gospodării din satul Obileni urmează să fie evacuate, după ce digul de protecţie s-a fisurat şi mai tare. În total, numărul gospodăriilor evacuate din sat se ridică la 104. Situaţia este mult mai gravă în satul Nemţeni. Aici numărul oamenilor care s-au refugiat din calea apelor depăşeşte 500 de persoane. Dar localitatea cea mai afectată de inundaţii este Cotul Morii. De aici au fost evacuate 1.420 de oameni, iar autorităţile au declarat că, după inundaţii, satul va fi mutat.
 http://www.publika.md/numarul-persoanelor-evacuate-din-hancesti-se-ridica-la-2300_56391.html

 O familie din Obileni adăposteşte 28 de sinistraţi din Cotul Morii .

I-a alungat apa din propriile case. Au rămas doar cu sărăcia şi durerea în suflet. Totuşi, nu sunt singuri pe lume. Rudele şi prietenii din satul vecin sunt solidari cu ei şi le oferă adăpost. Familia Elenei şi a lui Ştefan Adam din Obileni adăposteşte 28 de sinistraţi din Cotul Morii. Fraţi, cumnaţi, verişori, nepoţi. Toţi au încăput în casa şi la masa gazdelor cu suflete mari.
Nici ceilalţi săteni nu au rămas indiferenţi şi îi ajută pe sinistraţi cu ce pot.

http://www.publika.md/o-familie-din-obileni-adaposteste-28-de-sinistrati-din-cotul-morii_56491.html


Oamenii din localităţile vecine vin la Nemţeni în semn de solidaritate cu sinistraţii. Ei aduc mâncare şi haine pentru cei care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. 
http://www.publika.md/oamenii-din-satele-vecine-au-venit-la-nemteni-pentru-a-da-o-maina-de-ajutor-sinistratilor_56001.html


Peste şase tone de produse alimentare. Atât au reuşit poliţiştii de la Ministerul Afacerilor Interne să adune pentru sinistraţii de la Hânceşti. Trei maşini încărcate cu diferite bunuri se îndreaptă acum spre satul Obileni şi Cotul Morii acolo unde inundaţiile au lăsat sute de oameni fără locuinţe.
Potrivit lui Motpan, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne vor transfera pe contul sinistraţilor salariul lor pentru două zile. Potrivit lui, în total vor fi alocate peste două milioane de lei. Cu câteva zile în urmă şi Centrul Anticorupţie a trimis un camion cu produse alimentare spre cele mai afectate sate din raionului Hânceşti şi a donat pentru sinistraţi o sută de mii de lei. 

http://www.publika.md/angajatii-ministerului-de-interne-doneaza-sinistratilor-produse-alimentare-si-bani_55811.html

Sătenii din Văratic, raionul Râşcani, aşteaptă disperaţi o nouă viitură de pe Prut 

 Sătenii din Văratic, raionul Râşcani, aşteaptă cu teama în suflet viitura de pe Prut. Şi-au strâns lucrurile şi animalele din gospodărie şi le-au dus la adăpost, după ce apa a ajuns la doar câţiva metri de casele lor.
Iar acum, chiar dacă sunt pregătiţi de evacuare, speră totuşi că nu vor fi obligaţi să-şi părăsească locuinţele. În localitate au fost deja inundate peste 300 de hectare de teren arabil, iar nivelul Prutului în regiune continuă să crească.
Şi trei localităţi din raionul Cahul riscă să ajungă sub ape. Conducerea raionului susţine, însă, că este pregătită.
 

http://www.publika.md/satenii-din-varatic--raionul-rascani--asteapta-disperati-o-noua-viitura-de-pe-prut_56051.html

Nessun commento:

Posta un commento