FOTO:

FOTO:
http://picasaweb.google.it/assomoldave/SOLIDARIETA

De ce banii donaţi nu ajung la sinistraţi?

 
Sursa imagine: artificii.wordpress.com
Nu există nici o îndoială că persoanele ce au avut de suferit de pe urma inundaţiilor au nevoie de sprijinul nostru. Al statului, al agenţilor economici și al simplului cetăţean. Ultimii doi au manifestat și continuă să manifeste solidaritate cu sinistraţii, donând în conturile deschise de Ministerul Finanţelor peste 24,7 milioane de lei, din care statul a repartizat sinistraţilor doar (atenţie!) circa 1,3 milioane de lei.
Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă a asigurat că donaţiile vor fi utilizate transparent, iar banii vor ajunge la destinaţie. Pe site-ul ministerului găsim și un banner „Inundaţii 2010”, care oferă informaţii complete (?) privind suma totală a mijloacelor financiare donate, încasările la zi, cheltuielile care se efectuează din aceste mijloace, precum şi soldul disponibil. Cam atât la capitolul „transparenţă”, pentru că banii nu se prea grăbesc să ajungă la destinaţie. Ei stau „cuminţi” în contul Trezoreriei de Stat, în loc să fie redirecţionaţi de urgenţă familiilor nevoiașe. Altfel zis, suplinesc rezervele bugetare ale statului.
Cum se întâmplă că în cele 29 de zile de când Guvernul a deschis contul trezorerial unic (460100000000005) și trei conturi beneficiare, în lei, dolari SUA și euro, la sinistraţi au ajuns doar 5,4% din banii donaţi? Doar 1,3 milioane de lei, în condiţiile în care în fiecare zi colectările sunt de peste un milion de lei…
Peste 3000 de persoane au fost evacuate, inclusiv 179 de copii, circa 900 de case au fost inundate, din care mai mult de 700 nu mai pot fi reparate, au fost distruse 735 de hectare de semănături, 809 hectare de păşune, aproape 350 de hectare de grădini particulare şi livezi, iar Guvernul, având la dispoziţie circa 25 de milioane de lei (luaţi nu din buzunarul propriu!) repartizează doar 1 milion și 330 de mii de lei pentru ajutorarea sinistraţilor. Asta da, transparenţă!
Guvernul a făcut totul pentru a sensibiliza (manipula?) populaţia. A deschis staff-uri naţionale, regionale, locale – de tot felul – pentru a colecta de la agenţi economici, organizaţii de binefacere și simpli cetăţeni ajutoare materiale (produse de igienă, produse alimentare nealterabile, haine şi încălţăminte nouă). A convins operatorii de telefonie să lanseze campanii de colectare de fonduri pentru ajutorarea sinistraţilor și să deschidă în acest sens numere speciale pentru donaţii. A deschis conturi speciale. A cerut ajutor comunităţii internaţionale. Până aici sună bine. De aici, însă, se rupe filmul… Când a venit timpul să redistribuie donaţiile sinistraţilor, Guvernul în mod transparent (!) ţine banii îngheţaţi în conturi, circa 23,3 milioane de lei.
Să nu uităm că doi ani în urmă, din totalul celor 64 de milioane de lei colectate de la populaţie și destinate sinistraţilor, 26 milioane de lei au dispărut. Pur și simplu. Sute de sinistraţi nu au primit atunci nici un bănuţ și nici un chibrit. Banii au fost repartizaţi diferitor firme, agenţii, ministere și bănci… numai nu sinistraţilor, deși pe listele întocmite de primărie, în dreptul numelor lor figurau sume de peste 100 de mii de lei. Mulţi dintre ei locuiesc și acum în casele dărâmate sau în gazdă.
Iată că după doi ani inundaţiile iarăși fac ravagii printre populaţie. Iarăși case distruse, familii evacuate, pagube materiale enorme. Oare poate avea omul simplu o cât de mică speranţă că nu va fi trădat iarăși de stat?
Autor: Denis Zavorotnâi
Sursa: artificii.wordpress.com

Nessun commento:

Posta un commento